25 Aralık 2012 Salı


Rusya hakkında haberleri takip edebileceğiniz güzel bir site. Bu sitede ayrıca rusçayı yeni öğrenenler için pratik çözümlerde sunulmaktadır. Rusya ve rusça hakkında gündemi takip etmek isteyenler için rushaber.com sitesini ziyaret etmenizde fayda var.

Sitede Türkiye'de Rusça öğrenmekle alakalı bir yazı gördüm. Onları sizle paylaşmak istiyorum.


Türkiye ‘de Rusça Öğrenmek!


Eğer Türkiye’de Rusça öğrenmeyi düşünüyorsanız işiniz gerçekten zor ama imkansız değil.Türkiye’de Rusça öğrenmek hem zor hem de çok kolaydır diyebiliriz.
Türkiye´deki Rusça eğitimi seçiminde çok dikkatli olmalısınız. Rusça, en iyi bir Rus’tan öğrenilmez çünkü bir Rus her ne kadar çat pat Türkçe konuşmayı öğrenmiş olsa bile Türkçe ve Rusça gramer kurallarını bilmez Rusça öğrenmeye başlamadan önce sıkı bir okul ve eğitim veren kadroyu araştırmanız gerekli,çünkü Rusça her Rusça dilini bilenden öğrenilecek kadar kolay bir dil değildir.Bir Rus bile kendi dilinin tüm kurallarını bilmiyorsa size sağlıklı yardımcı olmasını bekleyemezsiniz.
Aynı zamanda Türk dilini çok iyi bilmesi lazım.Dili öğrenmeye başlamadan önce bunları ihmal etmeyin.Başlangıçta çok zor gelebilir, ama bir defa Rusça alfabeyi ve temel gramer kurallarını öğrenirseniz Rusça öğrenmek zevkli bir hale dönüşecektir.Rusça, Türkçe´ye hem çok benzer hem de hiç benzemez. Rusça´da her kelimenin 10 farklı çekimi var dersem abartmış olmam.
Aynı zamanda birçok kelimenin Türkçe karşılığı tam anlam itibari ile olmaya bilir bu yüzden çeviri yaparken zorlanacaksınız.Temel kuralları öğrenirken zorluk çekeceksiniz. Rusça dilinin en zor bölümü vurgudur.Vurgu yeri geldiğinde kelimenin anlamını değiştirebilir..(yazılışları aynı ama anlamları ve okunuşları farklı) Mesela derste hoca konuşurken ağzına bakın ve kulağınızla da dinleyin.Vurguyu en iyi bu şekilde öğrenebilirsiniz ve sürekli kelime ve cümleleri sıkılmadan yazmalısınız.
Türkiye’de Rusça öğrenme sürecinizde ayrıca şu noktaları unutmayın :
1-Tek başınıza iyi seviyede Rusça öğrenemezsiniz hele ki kitaptan tek başınıza çalışmaya başlarsanız..Bu yüzden Türkçeyi ve Rusçayı iyi bilen bir eğitimci tarafından gramer kitaplarından destek alarak öğrenmeye çalışın.
2-Rusça´yı sevmelisiniz ve sürekli üstüne gitmelisiniz!
3- Rusça öğrenmekten korkmayın!
4-Bol bol müzik ve haber dinleyin,kesinlikle Rus makale ve yazılarını okuyun.Bu şekilde daha hızlı öğrenebilirsiniz!
5-Dil öğrenimi zor ve bitmeyen bir yoldur. Ve kendi kendinizi geliştirmeniz ancak azimle olur!
6-Eğer imkanınız varsa kesinlikle ülkeye gidin.En iyi yollardan biridir!
7-Yanlış yapın , yanlış yaparak daha kalıcı öğreneceksiniz.İnsanların dediklerini aldırmayın aksi taktirde bu şekilde yol alamazsınız!
8-Anlamadıysanız sorun çünkü tüm konular Rus dilinde birbiriyle bağlantılıdır!
9-Rusçayı öğrenirken hayatınıza sokun.Hem böylelikle pratik yapmış olursunuz!
10-Yanınızda sürekli sözlük bulundurun.Bir kelimeyi unutabilirsiniz ama defalarca tekrar ederek kalıcı hale kendiliğinden gelir!
11-Öğrenmeye gayret göstermek, bol bol pratik yapmak ve vazgeçmemek en önemli temel taşlarıdır. Nasıl başlarsanız öle devam edersiniz bu yüzden ipleri sıkı tutun ve rusça konuşabilen birini bulduğunuzda kesinlikle peşini bırakmayın sürekli soru sormanız gerekecek.

0 yorum:

Yorum Gönder