28 Aralık 2012 Cuma



Rusya’nın Güney bölgelerinden Krasnodar Eyaleti’nde son yıllarda gözle görülür gelişmeler kaydediliyor. Krasnodar Eyaleti, bir takım göstergeler açısından Rusya’nın tüm bölgeleri arasında birinci sırayı alıyor. Eyaletin idare merkezi Krasnodar da 2012’de Rusya’nın en yaşanacak kenti olarak seçildi.

Uzmanlara göre Krasnodar yaşam kalitesi açısından ülkede lider konumunda. Değerlendirmede hem fiyat düzeyi, hem de sıradan kentli için belediye politikasının etkinliği ele alındı. Bu parametrelere göre Krasnodar, Rusya’nın en iyi l00 kenti arasında ilk sırayı aldı. Çağdaş Gelişmeler Enstitüsü görevlisi Nikita Maslenikov bu konuda şunları söyledi:

“Krasnodar ve bir bütün olarak Krasnodar Eyaleti yatırımcılar için en çekici bölgeler arasında yer alıyor. Eyalette, tarım sektörü ve buna bağlı ekonomi sektörlerinin bu arada imalat sektörünün gelişme potansiyeli büyük. Lojistik sektör gelişiyor, limanlar modernize ediliyor.”

Rusya’nın başlıca limanlarından Novorossiysk, Krasnodar Eyaleti’ne bağlı. Tarım, petrol ve doğalgaz ürünlerinin nakli açısından Novorossiysk, dünyanın önde gelen limanlarından biri. Benzersiz doğa şartlarına sahip Krasnodar Eyaleti, Rusya’nın başlıca turizm yöresi olarak kabul ediliyor. Eksperlerin kaydettiği gibi bölgedeki durum, yatırım çekmek için makamların gösterdiği çabaların bir sonucu olarak gösterilebilir. Yatırımcılar için en uygun mevzuat geliştirildi. Eyalette kapsamlı uluslararası projelerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar da yürütülüyor: Güney Akım doğalgaz boru hattının inşaatı, 2014 Kış Olimpiyatlarına hazırlıklar, Formula-l yarış pistinin yapımı. Krasnodar kenti, 2011’de Forbes dergisi tarafından en perspektifli megapollerden biri olarak seçildi. 2012’de PropertyEU dergisi, kenti, uluslararası emlak piyasası için en uygun şartlara sahip Avrupa kentleri listesine ekledi. Superjob internet portalı temsilcisi Natalya Golovanova, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte, Krasnodar’ın bu yıl, halkının sevgisini kazanan kentler listesinde birinci sırayı aldığını kaydetti. Golovanova şöyle dedi:

“2012’de Krasnodar, kentte yaşamaktan hoşlananların oranı açısından birinci sırada yer aldı. Krasnodarlıların yüzde 88’i bu kentte yaşadıkları için memnun olduğunu bildirdi. Geçen yıl, oran yüzde 86 düzeyinde buluyordu. Yorumlara bakılırsa, insanları en çok yumuşak iklim ve çeşitli alanlarda kendini gerçekleştirmek için fırsatlar sevindiriyor.”

Krasnodar’da güvenlik düzeyinin yüksek, servis ve altyapı sisteminin gelişmiş olduğu kaydediliyor. Kentteki bütün bu gelişmeler, “Krasnodar’a başkent özellikleri kazandırmak” adlı programının hayata geçirilmesi sonucu elde edildi.

Bu arada, Moskova, yaşam için en çekici kentler listesinde yalnız 7. sırayı alabildi.

0 yorum:

Yorum Gönder